Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Košarica 0

Balance - v čem je pravzaprav "keč"?

Ker me najpogosteje sprašujete prav o namenu AromaStick BALANCE, sem se odločila, da malo več napišem o njem.


 

Zakaj? Pri AromaStick si od zmeraj želimo proizvajati praktične, predvsem pa preverjeno učinkovite izdelke, ki nam polepšajo dan. Kot vsi ostali AromaSticki, je torej tudi Balance namenjen izboljšanju počutja – pri Balance gre za posebno formulo, namenjeno vzpostavljanju notranjega ravnovesja in homeostazi.

Vsake toliko se nam morda zazdi, da smo “izgubili tla pod nogami”. Redna uporaba AromaStick Balance lahko nudi podporo v takih situacijah.

 

Vsebuje: olje poprove mete, cipresino olje, olje geranije in olje ingverjeve korenine.

Veliko faktorjev lahko vpliva na procesiranje signalov, ki jih prejmejo na primer naše oči in ušesa. Rezultat splošnega slabega počutja je zato lahko tudi občutek vrtoglavice ali izgubljanja zavesti. Ob resnih ali rednih težavah z omenjenima simptomoma moramo seveda nujno obiskati zdravnika.

Kako pa si lahko sami pomagamo v primeru blažjih oblik takega počutja?

 

Eterična olja delujejo na 3 različne načine:

  1. Zmanjšajo občutke tesnobe in stresa, ki običajno spremljata te simptome
  2. Inhalacija določenih eteričnih olj (oziroma njihovih kombinacij) regulira naš krvni pritisk in blagodejno vpliva na kariovaskularni sistem
  3. Nekatere vonjave nas stimulirajo tako, da nam dajo občutek moči, ko se počutimo šibki (npr. zaradi nizkega krvnega pritiska)

Če so torej simptomi močni, je seveda potrebno obiskati zdravnika, če pa gre za prehodne in blage epizode, pa si lahko pomagamo z zavestim dihanjem in z lastnostmi AromaStick Balance – torej s pomirjajočimi učinki na naše telo.

AromaStick Balance vsebuje kombinacijo eteričnih olj, ki se jih v aromaterapiji tradicionalno uporablja za blaženje prej omenjenih simptomov. Poprovo meto so že dolgo nazaj uporabljali proti vrtoglavici in slabosti, olje ciprese pa za osvežitev in sprostitev. Olje geranije se je uspešno izkazalo pri blaženju simptomov menopavze, olje ingverjeve korenine pa že dolgo kaže svoje pozitivne učinke na pomiritev in vzpostavljanje homeostaze (1).

 

Študije so potrdile nekatere učinke eteričnih olj pri uporabi v alternativni medicini. Tako je na primer študija potrdila, da inhaliranje eteričnega olja poprove mete zmanjša slabosti pri pacientih po operacijah in tako zmanjša tudi potrebo po zdravilih, ki delujejo proti bruhanju in slabosti (2). Olje poprove mete je osvežilno, ima pozitiven učinek na fizično in psihično počutje in izboljša stopnjo budnosti, so zaključile druge študije (3).

Drevesni vonji so so znani po izboljšanju splošnega počutja. Eterično olje ciprese se tradicionalno uporablja zaradi pomiritvenih lastnosti in občutka osvežitve, obenem pa zmanjša prekomerno potenje. Novejše študije kažejo tudi pozitiven učinek na zmanjšanje stresa (4), obenem pa pomiritveni učinek: ne le na um, ampak tudi na telo (5). Študije na področju inhalacije eteričnega olja ciprese so pri živalih pokazale zmožnost zmanjšanja stresa, obenem pa stimulirajoč učinek na organizem in boljšo vzdržljivost (6).

 

Tudi pri eteričnem olju geranije so pri živalih študije pokazale stimulirajoče učinke in učinke na zmanjšanje tesnobe. Ko so preizkušali vplive tega olja v kombinaciji z nekaterimmi drugimi, so opazili, da pravilno izbrana eterična olja še dodatno okrepijo delovanje geranije (7). Močan vpliv se je izkazal tudi na pomiritev – v primerjavi z nekaterimi drugimi eteričnimi olji, ki se tradicionalno ne uporabljajo v ta namen, se je geranija izkazala kot znatno bolj učinkovita (8).

Geraniol, glavna sestavina eteričnega olja ingverjeve korenine, je znana po svojih pomiritvenih in harmonizirajočih učinkih. Ni torej čudno, da se ga uporablja za namene vzpostavitve notranjega ravnovesja (9, 10). Olje deluje pomirjujoče, aromatičen vonj pa doda svežo noto AromaSticku Balance.

 

Inhaliranje nekaterih eteričnih olj povzroči znižanje ali zvišanje krvnega tlaka, ni pa popolnoma jasno, ali gre za psihološke učinke, ali ne. Podatki iz študij pri žvalih kažejo, da inhalacija olj vpliva na avtonomni živčni sistem. Ta je odgovoren za vzdrževanje homeostaze, kar doseže s kontroliranjem funkcij, kot so srčni utrip, dihanje, krvni tlak, prebava in metabolizem. Kot kaže, avtonomno živčevje reagira na aktivacijo simpatičnega živčevja in deaktivacijo parasimpatičnega živčevja (11). Podobno je na primer stopnja budnosti povezana s povišanim krvnim tlakom. Če občutimo šibkost ali občutek vrtoglavice je torej zelo pomembno, da se izogibamo eteričnim oljem, ki še dodatno znižajo krvni pritisk. AromaStick Balance vsebuje olje poprove mete in cipresino olje – dve od eteričnih olj, za kateri je značilno, da zvišata krvni pritisk (12, 13).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AromaStick Balance vsebuje mešanico za pomiritev in osvežitev, ki vam priskoči na pomoč, kadar jo potrebujete za vzpostavitev notranjega ravnovesja.

AromaStick naravni inhalatorji niso zdravilo in niso namenjeni zamenjavi zdravil pri zdravljenju, blaženju ali preprečitvi bolezni in zdravstvenih težav. Namen tega zapisa je zgolj predstavitev AromaStick-a in eteričnih olj, ki jih vsebuje. Namen AromaStick-a je izboljšanje počutja zdravih posameznikov. 

 

  1. Julia Lawless, The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Rockport, MA: Element Books, 1995
  2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2648.1997.t01-15-00999.x/abstract 1997
  3. http://www.unboundmedicine.com/medline/ebm/record/14738372/abstract/Improved_performance_on_clerical_tasks_associated_with_administration_of_peppermint_odor_ Perceptual & Motor Skills, Dec; 97 (3 Pt 1):1007-10. 2003
  1. http://www.koreamed.org/SearchBasic.php?RID=0094JKAAN/2008.20.5.697&DT=1 2008
  2. http://sciencelinks.jp/j-east/article/200306/000020030603A0112831.php 2002
  3. http://www.springerlink.com/content/e04812302m138764/ 2005
  4. http://researchcommons.waikato.ac.nz/handle/10289/2784 2009
  5. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0962456295800387 2003
  6. http://www.aetherische-oele.net/aetherische-oele/gingergrass.htm
  7. http://www.heilkraeuter-lexikon.de/aetherische-oele/gingergrass.htm
  8. http://de.wikipedia.org/wiki/Autonomes_Nervensystem
  9. http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T0G-4J440D1-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1121831009&_rerunOrigin=scholar.google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=2c2cf1b5c76fe6a433a09ec1dac3343e 2005
  10. http://jonnsaromatherapy.com/pdf/Tisserand_Essential_Oils_and_Hypertension_2010.pdf 2010


Starejši posti Novejši posti