Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Košarica 0

Kvaliteta eteričnih olj - zakaj je tako pomembna?

Kvaliteta eteričnih olj mora biti maksimalna

Kvaliteta eteričnih olj je izjemnega pomena. Seveda - kvaliteta je zmeraj pomemben faktor, a pri eteričnih oljih je še toliko pomembnejši, saj so razlike med cenenimi olji in tistimi resnično kvalitetnimi... zelo velike.

Kaj eterična olja sploh so?

Eterična olja so esenca rastlin, iz katerih jih pridobivamo, zato jih imenujemo tudi esence ali esencialna olja. Kemijsko povedano so zmesi hlapljivih biološko aktivnih kemijskih spojin. Pridobivamo jih iz zelišč, cvetov, dreves, grmičkov, poganjkov in začimbnic.

Zbirajo se v žlezah ali mešičkih v vlaknih rastlin. Tako jih najdemo v cvetovih, plodovih, listih, jagodah, smoli, storžih, korenikah in koreninah. Iz ene rastline lahko pridobivamo eterična olja iz različnih delov, tako dobimo eterična olja, ki imajo tudi povsem različne lastnosti. Za rastlino so izjemnega pomena, saj odganjajo škodljivce, obenem pa privabljajo opraševalce. Ja, obenem pa še lepo dišijo!

Uporabnost eteričnih olj

Zakaj pa so zanimiva za nas? Eterična olja imajo veliko moč – dobra so lahko za naš um in telo, zato se jih uporablja marsikje: od priprave jedi, pa do zapeljevanja. Ker jih dobimo iz mnogo različnih rastlin, je tudi eteričnih olj mnogo. Med seboj so si zelo različna: še najbolj pa bo vonju in barvi. Njihovo učinkovanje je odvisno od tega, kakšne spojine in koliko jih vsebujejo. Kvaliteta eteričnih olj je torej zares pomembna. TUKAJ lahko pogledate kratek video o njihovi uporabnosti :)

Kvaliteta eteričnih olj

Kvaliteta eteričnih olj je izjemnega pomena – če so olja slaba, potvorjena, od njih ne moremo pričakovati učinkov – kvečjemu lahko pride do kakšne neželene reakcije telesa. Zelo dobro je, če so olja pridobljena iz ekološko vzgojenih rastlin, ponudnik mora v tem primeru imeti certifikat o ekološko pridelanih eteričnih oljih, ki ga od njega lahko zahtevate na vpogled. Vsa eterična olja v AromaSticku so certificirano ekološka!

Nekvalitetna eterična olja pogosto povzročajo glavobole, obenem pa ne prinesejo želenih učinkov. Pogosto gre za mešanice z zelo poceni olji, zato se nikar ne navdušite, kadar kupite nenavadno poceni "eterično olje".

Samo dišijo?

Mnoga eterična olja imajo čudovit vonj, a to še zdaleč ni edina njihova pozitivna lastnost. V povprečju eterično olje vsebuje do 100 sestavin – gre torej za izjemno kompleksno zgradbo molekul in ne preseneča, da torej le-te vplivajo na mnoge procese v našem telesu in okoli njega. Glavne sestavine eteričnih olj so alkoholi, terpeni, estri, ketoni, aldehidi in fenoli. Prav zaradi te kompleksne zgradbe so eterična olja pogosto učinkovito sredstvo proti bakterijam, saj se jim le-te težko »privadijo«.

TUKAJ lahko pogledate, kakšna je "pot" delovanja eteričnih olj :) Nič skrbeti, je kratek video, ki nič ne komplicira!

Če isto vrsto rastline pridelujemo v zelo različnih krajih, bo tudi sestava njihovih eteričnih olj povsem drugačna. Ni pomemben le kraj, kjer rastlina raste, temveč tudi nadmorska višina kraja, lastnosti tal, vremenske razmere, način gojenja, čas pridobivanja in še kaj.

Rastline, iz katerih so eterična olja, imajo navedena tudi botanična latinska imena. To je zelo pomembno, saj jih tako nikakor ne moremo zamešati. Dober primer je na primer evkalipt: poznamo na primer Eucalyptus globulus, Eucalyptus smithii in Eucalyptus citriodora. Vse tri vrste imajo različno sestavo in učinke, zato je pomembno, da vemo, za kateri namen kupujemo eterično olje in katera vrsta bo poskrbela za želene učinke.

Strup ali rešitelj?

Kot vse snovi na tem svetu, so tudi eterična olja lahko smrtonosna. Če pomislimo – čeprav vodo nujno potrebujemo za življenje, nas prevelika količina popite vode… Ubije. Enako je z eteričnimi olji. V pravi koncentraciji lahko rešijo življenje (so tudi osnova za nekatera zdravila), v napačni pa so lahko tudi smrtonosna. Odličen primer je recimo benzilni alkohol: je ojačevalec okusa, naravni konzervans in ima antibakterijski učinek. V preveliki koncentraciji pa je zelo dražeč za kožo, zato mora biti njegova uporaba na primer v kozmetiki dobro nadzirana. Eterično olje, ki ga vsebuje, lahko pridobivamo iz različnih rastlin: jasmina, sivke, citrusov in na primer vrtnice.

Zanimiv je tudi geraniol. Vsi vemo, kako pomembne so za ekosistem marljive čebelice. Te s pomočjo geraniola označujejo cvetove, ki vsebujejo veliko nektarja. Uporabljamo ga kot ojačevalec okusa in sestavino parfuma, a nekateri so nanj občutljivi, zato je zopet izjemnega pomena koncentracija, v kateri ga uporabljamo. Vsebuje ga na primer eterično olje sivke, kamilice in vrtnice.

Zakaj mešanice?

Mešanice eteričnih olj lahko delujejo precej učinkoviteje, kot pa posamezna eterična olja. Pomembno je seveda, da so mešanice premišljeno pripravljene – narejene torej iz sinergističnih eteričnih olj, ki eno drugemu okrepijo koristne lastnosti.



Starejši posti Novejši posti